Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia (13:05)

    Bóle stawów. Co jeść, a czego unikać?

Cierpię na bóle stawów. Słyszałam, że złagodzi je dieta. Co włączyć do jadłospisu, a co wykluczyć? Anna z Krakowa

Działanie przeciwbólowe mają kurkuma i imbir. Podobnie działają czosnek, kiełki pszenicy i olej z wiesiołka. Pomocne są też papryczka chili i cebula. Właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe mają antocyjany, tj. barwniki zawarte w owocach i warzywach.

Reklama

Najwięcej mają ich te o ciemnym zabarwieniu: wiśnie, czereśnie, maliny, czarne porzeczki, czarny bez, jeżyny, aronia, czerwona kapusta, winogrona i bakłażany.

Przy bólach stawów starajmy się ograniczyć w diecie ilość czerwonego mięsa, olejów roślinnych, papryki, pomidorów, ziemniaków, alkoholu, kawy i herbaty oraz produktów wysokoprzetworzonych.

Zobacz również

  • Konsultacja jest niezbędna, gdy dokuczają ci stawy. Lekarz obejrzy bolące miejsca, ale wiele informacji musisz mu przekazać sama. Podstawą jest szczegółowy wywiad z pacjentem i analiza wyników... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.