Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia (13:05)

    Bóle stawów. Co jeść, a czego unikać?

Cierpię na bóle stawów. Słyszałam, że złagodzi je dieta. Co włączyć do jadłospisu, a co wykluczyć? Anna z Krakowa

Działanie przeciwbólowe mają kurkuma i imbir. Podobnie działają czosnek, kiełki pszenicy i olej z wiesiołka. Pomocne są też papryczka chili i cebula. Właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe mają antocyjany, tj. barwniki zawarte w owocach i warzywach.

Reklama

Najwięcej mają ich te o ciemnym zabarwieniu: wiśnie, czereśnie, maliny, czarne porzeczki, czarny bez, jeżyny, aronia, czerwona kapusta, winogrona i bakłażany.

Przy bólach stawów starajmy się ograniczyć w diecie ilość czerwonego mięsa, olejów roślinnych, papryki, pomidorów, ziemniaków, alkoholu, kawy i herbaty oraz produktów wysokoprzetworzonych.

Zobacz również

  • Barbara, 60 lat Myślałam, że najlepszym sposobem na zapobieganie osteoporozie jest picie kilku szklanek mleka dziennie. Ponoć to nieprawda. Może jednak lepsze są suplementy wapnia? więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.