Reklama
  • Wtorek, 21 lutego (13:05)

    Bóle reumatyczne

Nasilają się zimą, kiedy temperatura jest niska, i na przedwiośniu, gdy wzrasta wilgotność powietrza.

Reklama

Trzeba chronić się przez wychłodzeniem, unikać przeciągów i wilgoci. Tylko w stanach ostrych, gdy występują obrzęki, polecane są zimne okłady, np. z lodu, w pozostałych wskazane jest rozgrzewanie bolących miejsc kąpielami i ciepłymi okładami. Stres nasila dolegliwości – należy dbać o odpoczynek. Masaż zniweluje napięcie mięśni, poprawi ukrwienie tkanek, co łagodzi ból.

Warto dbać o sylwetkę. Nadmiar kilogramów to szybsze zużycie i zwyrodnienia stawów. W diecie osób ze stanami zapalnymi stawów nie powinno zabraknąć działających przeciwzapalnie kwasów omega-3. Są w tłustych rybach (to makrela, sardynki, tuńczyk, łosoś), oleju lnianym, orzechach włoskich.

Warzywa i owoce są źródłem bioflawonoidów (wymiatają z organizmu wolne rodniki, wywołujące stan zapalny ) i witaminy C, która uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu, (odpowiada on za kondycję stawów i ścięgien). Kolagen jest też w galaretkach. Dieta powinna być bogata w minerały chroniące kości i stawy (wapń, magnez, selen, cynk, krzem) i witaminę E, ważną dla mazi stawowej.

Warto codziennie pić sok z dwóch cytryn. Przeciwzapalnie działa sok z selera (pół szklanki każdego dnia, można go wymieszać z sokiem z marchwi). Łyżeczka tranu dziennie zmniejszy zmęczenie i ból. Polecane przyprawy to: goździki, anyż, kurkuma, imbir.

Ból łagodzi imbirowa mikstura: zalej wrzątkiem 1 cm korzenia, przykryj, po 10 minutach przecedź, dodaj łyżkę miodu. Pij kilka razy dziennie. Podobnie działa napar z łyżeczki kurkumy.

Nalewka do smarowania chorych stawów: rozgnieć 3 liście agawy, zalej 100 ml spirytusu, odstaw na 2 tygodnie.

Maść: wymieszaj 1,5 szklanki soku z czarnej rzepy, szklankę płynnego miodu, 0,5 szklanki spirytusu, łyżkę soli kuchennej. Po 2 godzinach maść jest gotowa.

Nawet kiedy reumatyzm bardzo dokucza, nie powinno się zapominać o ruchu. Jego brak nasila dolegliwości, bo ogranicza produkcję płynu stawowego. Wskazana jest łagodna gimnastyka w wodzie, ćwiczenia rozciągające, pływanie, jazda na rowerze, spacery.

Lecznicze okłady

Przy bólach i obrzękach stawów pomagają okłady:

1. Z lekko rozbitych tłuczkiem liści kapusty, najlepiej włoskiej (kilka razy dziennie lub na noc).

2. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut kilka kapuścianych liści z dodatkiem cebuli i otrąb pszennych. Odcedzoną, ciepłą masę owiń gazą i przykładaj na bolące miejsca.

3. Zmiel 2 łyżki gorczycy, zalej 1 l ciepłej, przegotowanej wody. Namoczoną w tym płynie gazę przykładaj na staw kilka razy dziennie.

Pomocne zioła

Kora wierzby. Zawiera przeciwzapalne saponiny, zwalcza ból i gorączkę. Łyżkę kory zalej 1/4 l wody, gotuj 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Pij 1/3 szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Skrzyp. Jest bardzo bogatym źródłem krzemu. Łyżkę ziela zalej 2 szklankami wody, gotuj na małym ogniu tak długo, aż połowa wody wyparuje. Pij dwa razy dziennie po pół szklanki wywaru.

Wiązówka błotna. Nazywana jest także roślinną aspiryną. W wypadku zaostrzenia bólów stawowych należy pić napar z ziela 4 razy dziennie przed posiłkami (3 szczypty na filiżankę).

Czarci pazur. Inna nazwa tej rośliny to hakorośl. Lecznicze działanie ma jej korzeń. 1,5 g korzenia zalej szklanką wrzątku, zaparzaj 10 minut. Przecedź. Pij przed posiłkami.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Z powodu haluksów mam zdeformowane stopy. Zastanawiam się nad operacją, ale koleżanki mnie zniechęcają. Podobno jest bardzo bolesna, trudno się po niej wraca do formy, a haluksy i tak odrastają.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.